O ŽUPNOJ CRKVI

Župna crkva Svetoga Križa sagrađena je u današnjem obliku 1854. godine. Crkva se nalazi na mjestu starije crkve, podignute od 1679. do 1684. godine milostinjom Varošana i bratima Svetog Križa. Uz crkvu je podignut barokni zvonik s kupolom u obliku lukovice, koji je uklopljen u današnju crkvu. Na vrhu pročelja crkve mjesto zvonika na preslicu nalazi se «Pietà», gotički reljef s Gospinim likom i mrtvim Kristom u krilu. Taj reljef potječe iz 15. stoljeća, a nalazio se na prvoj crkvi Svetog Križa.

Na glavnom baroknom oltaru, koji se nalazio u staroj crkvi, napravljenom 1736. godine, nalazi se slikano Raspelo s Kristovom glavom iznad poprečnog kraka križa. Raspelo se od starine naziva čudotvornim, a nalazilo se u prvoj crkvi. Držalo se da je nastalo u 15. stoljeću i da je naslikano u gotičkom stilu. Nakon čišćenja od raznih naslaga i stručne obnove 1971. godine ustanovljeno je da je Raspelo romaničko i da ga je naslikao domaći majstor u 13. stoljeću.

Uz glavni oltar su dvije niše. U lijevoj je drveni kip sv. Jeronima, koji se kamenom udara u prsa, a u desnoj je kip sv. Martina u biskupskom ornatu. U crkvi su još dva pokrajna barokna oltara. Oltar Gospe od Zdravlja je od kamena, napravljen je 1731. godine za vrijeme kuge, a nalazio se u staroj crkvi. Slika za ovaj oltar nabavljena je 1736. godine.

Drugi pokrajni oltar Anđela Čuvara je drveni. Ne zna se kad je napravljen, ali je poznato da je popravljen 1737. godine. Na oltaru Anđela Čuvara je kip Gospe Lurdske, a na oltaru Gospe od Zdravlja kip Gospe s Djetetom, rad Slovenca Peruzzia, postavljen 1925. godine. Ispred glavnog oltara produženo je svetište i postavljen kameni oltar prema puku za župnikovanja don Mije Vrdoljaka (1970.-1983.).

Ispod oltarne menze nalazi se kameni zabat s reljefom Gospe Velikog hrvatskog zavjeta s uklesanom godinom 976-1976. Crkva je više puta bila obnavljana. Posljednja je obnova učinjena za župnikovanja don Bože Delića (1983.-1988.). Crkva je uvrštena u spomenike kulture 1962. godine, a slikano romaničko Raspelo 1970. godine. Crkva je duga 25 i široka 18 metara.

Izvor

slika - Autor: VitVit

https://smn.hr/split-veli-varos

 

2 Comments

 1. Poštovani, prije svega pohvaljujem vaše web stranice, posebno ovaj tekst o Župnoj crkvi. Bio bih vam zahvalan ako bi mi mogli dati informaciju o tome koliko je visok barokni zvonik Župne crkve, te koliko zvona ima u zvoniku. Nažalost, te podatke nisam uspio nigdje pronaći.
  Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem unaprijed,
  Nenad Kuzmanić

  • Poštovani,

   zahvaljujemo na Vašoj posjeti i pohvali, ovaj tekst vezan za župnu Crkvu je sažeta verzija, detaljnu knjižicu sa brojnim pojedinostima nalazi Vam se na priloženom linku koju su napisali dvojica povjesničara Ante Belas i Ljubo Karaman prigodom 500 godina bratovštine Sv. Križa.

   https://zupa-sveti-kriz.hr/BRATOV%C5%A0TVINA%20I%20CRKVA%20SV.%20KRI%C5%BDA%20VV%20U%20SPLITU%201939.pdf

   Trenutno u zvoniku su četiri zvona u aktivnoj uporabi, dakle 2 velika zvona, 2 mala zvona koja su elektrificirana, dok 5 zvono [malo] koje je napuklo ne koristi se [za ovo 5. zvono ne bih znao detalje, je li se prije koristilo]. Visinu zvonika stvarno ne bih znao, možda možete priupitati župnika tu informaciju ako možda ima negdje zapisano, ili možete kontaktirati Konzervatorski odjel u Splitu.

   Srdačan Pozdrav,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)