SV. LUKA

Crkva Svetog Luke nalazi se u zapadnom dijelu Velog Varoša. U dokumentima se spominje već 1405. godine, a sigurno je sagrađena prije te godine, o čemu govore i neke umjetnine iz 13. stoljeća koje su se u njoj nalazile, posebice slika na drvu s likovima Krista, sv. Dujma i sv. Luke.

Kada je za vrijeme Drugog svjetskog rata stradala crkva i kuće oko nje od zračnog bombardiranja, susjedi su kupu kanalicu s krova crkve raznijeli i popravljali svoje kuće. Tako je crkva ostala bez krova, a njezin umjetnički inventar prenesen je u crkvu Svetog Duha, a kipovi sv. Antuna Opata i sv. Marina u crkvu Gospe od Spinuta, dok je kip sv. Petra donesen u crkvu Sv. Križa.

Kip sv. Antuna uništen je za župnikovanja prvog spinutskog župnika. Osim glavnog oltara od kamena postojao je i drveni oltar sv. Petra.

Glavni oltar bratimi su srušili jer nije bilo novca za njegov popravak, a drveni barokni oltar sv. Petra je izgorio. U crkvi je bio kor na koji se dolazilo preko izvanjskih stepenica. Iznad pročelja je zvonik na preslicu za dva zvona. Crkava je danas obnovljena.

Izvori:

slika - https://www.xvii-online.org/2016/10/sveti-luka.html

https://smn.hr/split-veli-varos