BOŽIĆNA PORUKA ŽUPNIKA – 2021.

Šetajući gradom za vrijeme adventskog i Božićnog vremena, naići ćemo na razne simbole. Simbolika Svjetla nam prva upada u oči. Ljudi kao da žele “osvijetliti trgove, ceste i putove”. Kao da osjećaju manjak svjetla u svojim životima i višak tame u njima i oko njih.
 
Upravo ono što ljudima danas nedostaje jest SVJETLO. Svjetlo istine i razuma, svjetlo mudrosti i prave duhovne spoznaje, svjetlo pronicljivosti i razlučivanja duhova, svjetlo dobrote i mira. “Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka” (Iv 1,9)
 
TAMA. Tama u politici, tama u društvu i crkvi, tama u medijima. Tama u liturgiji, tama u umjetnosti, tama u znanosti. Tama u ekonomiji, tama u medicini. Zvecka se nuklearnim oružjem na granici Rusije i Ukrajine; tama zbrke i pomutnje oko pandemije i broja doza i booster doza, tama oko nelogičnih mjera za obuzdavanje bolesti kao i dvostrukih mjerila, zbrka, pomutnja, a da ne spominjem glad, pobačaj, korupciju, psovku…tama do tame. Gdje je izlaz? Čovječe znaš li kako upaliti svjetlo? I Gdje je prekidač za svjetlo?
 
PROŠLO STOLJEĆE je najsramotnije stoljeće povijesti čovječanstva. Dva svjetska rata. 100 milijuna pobijenih. Fašizam, nacizam i komunizam koji je i danas živ u Kini i Sjevernoj Koreji - to je tama i sramota čovječanstva. Sramim se što sam dio ove “postmoderne” kulture jer je upravo ona najsramotniji period ljudske povijesti. Ona je dekadentni pad čovjeka i društva. Mnogo sramotnije doba od doba inkvizicije i križarskih ratova, pa čak i doba okrutnih rimskih careva. Svi krvožedni rimski carevi nisu niti sjena diktatora prošlog stoljeća, naravno zbog razine napretka ubojitog oružja koje su imali. No, može li i gore? Naravno da može! Hoće li diktatori započeti i treći svjetski rat? Kaže zakon kod nas: zabranjeno je pucati petarde 3. razreda da bi se zaštitilo djecu! I to je dobro. Ali…djeca gledaju vojne parade i na njima nuklearne bojne glave u Koreji, Kini, Rusiji, Francuskoj, SAD-u…koje bi zatrle u prah i radioaktivni pepeo djecu i cijelo čovječanstvo. Čudna vremena.
 
Da, živimo u vremenu bez Boga, daleko od istinske Božje ljubavi. U dobu odsustva Jednog, Dobrog, Istinitog, Lijepog kako kaže filozofija. Treba li nam svima otpasti obraz u kakvom dobu živimo? Da nam je stati pred jednog sv. Augustina, sv. Akvinca, sv. Ambrozija Ili J. S. Bacha, ili pred Palestrinu, Bramantea, Michelangela, ili bliže sv. Padre Pia, bl. Alojzija Stepinca - kako bismo ih mi uvjerili da ovo što radimo od čovječanstva, teologije i umjetnosti nije rastakanje već nadogradnja njihovih mukotrpnih nastojanja u teologiji, glazbi, umjetnosti? Pogledajmo reljef umjetničke škole A. Alešia u novoobnovljenoj crkvici Gospe od Betlema na Marjanu…ako su stari varošani, težaci, imali sredstava nabaviti umjetnika da izradi ovaj poliptih, (onda!!)- zašto danas ne možemo? Jedino što znamo jest staviti ovakve stvari pod vitrinu i diviti se prošlosti, ali sa suzom u oku, jer smo izgubili osjećaj za onostrano i lijepo. Izgubili smo duhovno svjetlo i vid. Postajemo sjena stvarnosti, slijepci koji se prave da sve vide. Ali, priznajmo: ljudi, zabrljali smo. Zabrljali smo sa politikom ratova i sukoba, zabrljali smo kad smo izumili nuklearno oružje, zabrljali smo sa nijekanjem Boga, zabrljali smo sa cjepivom i politiziranjem medicine, zabrljali smo sa modernom teologijom, zabrljali smo sa liturgijom i općenito smislom za onostrano, zabrljali smo sa modernom umjetnošću, zabrljali smo sa moralom, zabrljali smo…idemo popraviti svijet! Još se može! Vratimo se svim srcem živom Bogu - ne simbolu Boga, nego živom Bogu-svjetlu koje prosvjetljuje svakog čovjeka!
 
Potiče nas sv. Apostol večeras: “Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista” Tit 2,11-14
Neka se Bog-Isus iz Nazareta rodi u tvom srcu! Neka tvoje srce bude snažni reflektor koji se napaja na Gospodinovoj struji.
Svima vama i vašim milima i dragima želim obilje svjetla mudrosti i razuma, duhovne spoznaje i mira! I ne zaboravite, tama se tjera tako da upalite Božićno svjetlo. Upalite ga!
 
Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu želi vam župnik don Mihael Jelavić “
Posted in Uncategorized.