NADBISKUP BARIŠIĆ KRIZMAO I PRIČESTIO DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje, u subotu 14. svibnja u crkvi Sv. Križa u Velom Varošu u Splitu, za djecu i mlade s posebnim potrebama, njihove roditelje, kumove, rodbinu, prijatelje i djelatnike splitske podružnice Centra za autizam, pri čemu je podijelio sakramente prve pričesti i potvrde.

Centar za autizam već niz godina organizira primanje svetih sakramenata za svoje korisnike. Ovogodišnjih sedam krizmanika i četiri prvopričesnika tijekom cijele godine pripremale su vjeroučiteljice Slavenka Barada i Kristina Zura. Obje su naglasile da su ova djeca blagoslov za njihove roditelje i sve koji s njima rade.

Mons. Barišić je u homiliji rekao da nam je svima nemoguće shvatiti veličinu i dubinu ovog svečanog dana i velikog dara. „Pred ljubavi Gospodnjom svi smo mi s posebnim potrebama, a sve naše duhovne i tjelesne potrebe prepoznaje Bog koji je ljubav. Svi smo od Boga ljubljeni i pozvani  smo na tu ljubav odgovoriti ljubavlju prema Bogu i bližnjima“, istaknuo je i nadodao da o iskrenoj i čistoj ljubavi možemo učiti upravo od današnjih slavljenika.  

Govoreći o ljudskoj ograničenosti onih koji se rode potpuno zdravi pa žive mentalitet sebičnosti i egoizma koji je danas sve rasprostranjeniji, nadbiskup je rekao da nas izliječiti može samo Krist, no da su i osobe s posebnim potrebama snažan korektiv našega života. „Ovi naši anđeli usmjeravanju naš život u boljem smjeru. Vraćaju nas nama samima i Bogu. Oni su žarišta naših obitelji jer je pažnja svih vas usmjerena na njih te tako, zahvaljujući njima, susreću otac i majka, brat i sestra, roditelji s djecom. Oni nas uče pravim životnim vrijednostima svakim njihovim neprocjenjivim gestom iskrene zahvalnost i čiste ljubav“.

Obraćajući se roditeljima rekao je da oni najbolje znaju što je ljubav i milosrđe, jer to svakodnevno svjedoče svojoj djeci i svim bližnjima, te da se zbog toga najviše razumiju s Kristom koji je izvor te ljubavi i milosrđa, ali i njihove snage. Zaželio je da ovo svjedočanstvo otvori horizonte cijelom društvu te da njihove obitelji  u Godini milosrđa još više budu svjedoci Božje dobrote, ljubavi i milosrđa.

Na kraju mise župnik don Mihael Jelavić zahvalio je nadbiskupu Barišiću na dolasku i vjeroučiteljicama na požrtvovnom radu s djecom te istaknuo kako mu je osobito drago da se već cijeli niz godina krizma i prva pričest za djecu s posebnim potrebama s područja Splita slavi u župi Sv. Križa u Varošu.

Riječi zahvale nadbiskupu i župniku uputili su roditelji i krizmanici, a zahvale je uputio i predstojnik splitske podružnice Centra za autizam Zagreb Alen Politeo. Nakon euharistijskoga slavlja nadbiskup Barišić zadržao se u razgovoru i druženju s obiteljima u župnoj dvorani.

izvor: smn.hr

Posted in Uncategorized.