PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. LUKE

Misno slavlje za blagdan sv. Luke evanđeliste u srijedu, 18. listopada u kamenoj renesansnoj crkvici svetog Luke, koja se nalazi u zapadnom dijelu Velog Varoša, predvodio je don Mirko Mihalj u koncelebraciji sa domaćim župnikom don Mihaelom Jelavićem.

Ta se crkva spominje već 1405. godine, za vrijeme Drugoga svjetskog rata stradala je od bombardiranja te je ponovo prije četiri godine obnovljena i zasjala punim sjajem zahvaljujući inicijativi članova udruge “Matejuška” [i župe Sv. Križa], koji su pokrenuli ideju, pronašli donatore i nakon pet godina uspjeli u potpunosti obnoviti crkvicu posvećenu ribarima i težacima.

U propovijedi je don Mirko govorio o važnosti i ulozi sv. Luke u životu Crkve, istaknuvši kako je sv. Luka bio pisac trećega evanđelja i Djela apostolskih. Osvrćući se na evanđeoski ulomak iz Lukina evanđelja koji donosi zgodu u kojoj Isus šalje 72 učenika da idu pred njim, propovjednik je kazao kako je Luka bio liječnik, ali kad je pronašao pravog liječnika, onda je mogao liječiti ne samo tijelo nego i dušu. Stoga nas sv. Luka kao liječnik duše, danas poziva da izliječimo svoju dušu, da se izliječimo iz svih naših nezadovoljstava. Te je u skladu s tim poručio: „Neka nama Gospodin izliječi dušu, neka nas oslobodi svega onoga što nas muči, neka nas Gospodin osposobi poput sv. Luke da možemo prenositi bogatstvo Božje zapovjedi. Zato smo i mi danas pozvani da izliječimo dušu, kad izliječimo dušu, onda nam bolest neće biti problem“, kazao je mr. Mihalj te je na kraju poručio: „Neka nam blagdan svetoga Luke bude poticaj za to bogatstvo vjere koju primamo i sa kojom živimo.

 Udruga „Matejuška“ organizirala je poslije euharistijskog slavlja izložbu slika i skulptura Udruge „Veli Varoš“, na kojoj su se Tonča Jeremović-Jere, Vlaho Primorac, Joko Milatić i Draženka Pačalata predstavili s 30 radova u različitim tehnikama. Potom je u Ulici kraj sv. Luke u jednom od najstarijih splitskih naselja, ispred istoimene crkvice upriličen koncert muških klapa „Rebatajica“ i „Ježinac“.

preuzeto sa – https://smn.hr/58-zupne-proslave/2876-u-velom-varosu-proslavljen-blagdan-sv-luke

Posted in Uncategorized.