Thomas Müller: Godinama sam ministrirao u svojoj župi, smatram da društvo ne može bez Crkve

Tko pažljivo promatra nogometaše, vidjet će kako mnogi igrači prave znak križa ili se mole prije igre ili ulaska na teren. Dok će neki smatrati to samo pukom “rutinom”, često se iza toga krije mnogo više. Bitno.net objavio je svjedočanstvo Stipe Pletikose, vratara hrvatske nogometne reprezentacije, koji javno svjedoči o svojoj vjeri u Boga, kao i svjedočanstvo Matea Kovačića, te poljskog nogometašaRoberta Lewandowskog. Vjera je bitna i prisutna i u njemačkoj reprezentaciji.

Thomas Müller, Miroslav Klose i Lukas Podolski, koji igraju u napadu njemačke reprezentacije, imaju nešto zajedničko: nije to samo igranje u ofenzivi nego baš katolička vjera. Tako je Thomas Müller, rodom iz malog bavarskog gradića Pfaffenwinkel, bio cijeli niz godina ministrant u svojoj župi u Pfaffenwinkelu, te smatra kako su Crkva i njezine tradicije “jako važne za cijelo društvo.”

Podolskog i Klosea – oba su rodom iz Poljske – ne povezuje samo podrijetlo nego i vjera u Boga. Benedikt XVI. ih je oboje osobno primio u audijenciju, te je Podolski nakon povlačenja Benedikta XVI. napisao na svome Facebook profilu: “Dao si nam puno. Venimus adorare eum.” (Došli smo mu se pokloniti / Pjesma svjetskog dana mladih iz 2005. godine). Njegov moto je: Bog vjeruje u tebe, zato nikada nemoj izgubiti vjeru u sebe. Podolski se danas angažira kao ambasador kršćanske institucije “Arche”, koja se skrbi za socijalno zapostavljenu djecu.

Drugi napadač njemačke reprezentacije, Miroslav Klose, također je bio dugo godina aktivan kao ministrant u svojoj župi u njemačkom gradu Kuselu. I danas vjera u Boga ima čvrsto mjesto u njegovu privatnom životu, izjavio je za njemačke novine “Kölner Express”.

Ostali igrači njemačke reprezentacije imaju slična iskustva i pogled na vjeru kao kolege Klose, Müller i Podolski. Mario Gomez primjerice, koji je zbog ozljede morao odustati od prvenstva, još danas drži do svoje vjere: “Vjerujem da je Bog tu, jer nikada ne bih uspio sam doći ovako daleko”, rekao je za “Kölner Express”. Bastian Schweinsteiger pak vjeruje kako je Bog prisutan u njegovoj igri, a trener Hans Flick svjedoči, kako vjera u Boga daje snage nositi se s porazom. “Vjera u Boga me pokreće, kako bi uvijek dao sve od sebe”, nadodao je.

Mario Trifunović | Bitno.net

Posted in SVJEDOČANSTVA, Uncategorized.