Draga braćo i sestre!

Sve vas iskreno pozdravljam i zahvaljujem što ste danas ovdje. Sazvao sam vas danas u naš Ordinarijat kako bih vam osobno dao informaciju, važnu vijest za život naše Splitsko-makarske nadbiskupije.

Naša nadbiskupija je prostorno velika, a broj vjernika je gotovo pola milijuna. Imamo 187 župa, veliko i dva mala sjemeništa, katolički bogoslovni fakultet i klasičnu gimnaziju, u našoj biskupiji je sjedište jedne muške redovničke provincije i četiri ženske redovničke provincije. Planova i projekata za budućnost je mnogo. Sve to zahtjeva prisutnost i brigu, a ja već ulazim u godine kad je sve teže popratiti tolike obveze i događanja. Nije tajna da se s godinama i zdravlje pomalo pogoršava. Imajući sve to skupa u vidu zamolio sam Svetog Oca da mi providi dodatnu pomoć u upravljanju Nadbiskupijom. Papa Franjo je prihvatio moju zamolbu i odgovorio mi imenujući danas mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg biskupa porečkog i pulskog, nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije.


U ovom trenutku moram izreći zahvalnost trojedinom Bogu koji me pozvao u svećeništvo i koji me je izabrao da vodim ovu mjesnu Crkvu. Zahvaljujem Blaženoj Djevici, koju osobito častimo u Solinu, Sinju i Vepricu, na majčinskom zagovoru pred licem Božjeg milosrđa.

Izričem zahvalnost Rimskim Prvosvećenicima: sv. Ivanu Pavlu II. koji me je prije 27 godina imenovao pomoćnim biskupom mons. Anti Juriću, a zatim, prije 20 godina, nadbiskupom metropolitom splitsko-makarskim i što je 1998. godine pohodio našu Nadbiskupiju, događaj koji nam trajno ostaje u živom sjećanju. Sinovsko hvala papi Franji, koji providnošću Božjom danas vodi Kristovu Crkvu, što je prihvatio moju molbu i dodijelio mi nadbiskupa koadjutora koji će nastaviti voditi našu Nadbiskupiju kao moj nasljednik, tj. kao nasljednik svetog Dujma. Ujedno zahvaljujem i predstavniku Svetog Oca, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorigiu Lingui što je delikatnu proceduru izbora nadbiskupa koadjutora vodio i pratio s velikom pažnjom.

Zahvaljujem bratu biskupu Draženu što je prihvatio imenovanje i što će doći u Split služiti vjernicima ove najstarije biskupije u Hrvatskoj. Drago mi je što je Božja Providnost izabrala biskupa Dražena jer ga poznajem kao mladog čovjeka, vrijednog radnika, dobrog svećenika i iskusnog biskupa. Osim što su drevne biskupije na tlu Hrvatske, Split i Poreč baštine nasljeđe mučenika iz prvih kršćanskih vremena. Iz Crkve svetog Mavra i istarskih mučenika, biskup Dražen dolazi u Crkvu svetog Dujma i solinskih  mučenika. Likovi ovih naših svetih mučenika rese u mozaiku kapelu sv. Venancija u krstionici Papine katedrale – Lateranske bazilike u Rimu. Radujem se suradnji s nadbiskupom Draženom i primam ga otvorena srca.

Zahvaljujem svećenicima naše Nadbiskupije kao i redovnicima i redovnicama koji djeluju u našoj Nadbiskupiji na suradnji, povjerenju i molitvama. Vi ste prvi suradnici biskupa. Zato nas nastavite i dalje pratiti svojim molitvama kako bismo zajedno s vama služili vjernicima i pronosili ovim svijetom Kristovu radosnu vijest.

Osobito zahvaljujem svim vjernicima moje Nadbiskupije. Vi ste sveto svećenstvo, Narod Božji. S vama biti vjernik, a vama biti pastir je čast i odgovornost. Zahvaljujem vam, draga braćo i sestre, na svakom susretu, svakoj riječi i svakoj molitvi. U mojoj biskupskoj službi neprestano sam doživljavao da sam nošen od onih koje nosim u srcu i molitvama. Svima vama hvala.

Sigurno vas zanima što će biti dalje. Nadam se da će narednih dana koadjutor Dražen doći u Split kako bismo se dogovorili oko njegovog dolaska u Nadbiskupiju i svega onoga što nas čeka oko njegovog uvođenja u službu nadbiskupa koadjutora. Kad se dogovorimo, o svemu ćemo vas obavijestiti.

Također, prenio bih vam još jednu vijest koja se tiče naše splitske metropolije. Danas je Sveti Otac imenovao mons. Petra Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa, novim mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanjskim. Najmlađem sufraganskom biskupu Petru najprije zahvaljujem na suradnji u našoj splitskoj crkvenoj pokrajini kao i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji gdje je do sada vršio i vrlo odgovornu službu generalnog tajnika. Ujedno mu čestitam i želim obilje Božjeg blagoslova u pastirskoj službi u susjednim i izazovnim hercegovačkim biskupijama.

Mons. Marin Barišić, nadbiskup


mons. DRAŽEN KUTLEŠA

IMENOVAN NADBISKUPOM KOADJUTOROM

SPLITSKO-MAKARSKE NADBISKUPIJE


Mons. Dražen KUTLEŠA rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968. , od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


Posted in Uncategorized.