PROSLAVLJENA ŽUPNA SVETKOVINA UZVIŠENJA SVETOGA KRIŽA

Blagdan Uzvišenja svetog Križa proslavljen je u ponedjeljak 14. rujna. Središnje svečano bogoslužje u župnoj crkvi predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s župnikom don Mihaelom Jelavićem i ostalim svećenicima. Prije mise pjevala se svečana Večernja Svetom Križu u izvođenju pučkih pivača Bratovštvine Svetog Križa. „Blagdan Uzvišenja svetog Križa zahvaća i naše prostore i prostranstva srca ljudi. Križem su obilježeni naši domovi, brežuljci i raskrižja, križ je u temelju naše kulture i civilizacije. No križ je prisutan i u našim životima i srcima. Nema pojedinca ni obitelj koja ne nosi svoj križ“, kazao je u uvodu nadbiskup Barišić pozdravivši župnika, braću svećenike, časne sestre, članove Bratovštine te sve Varošane i hodočasnike.

Nadbiskup je u homiliji okupljenim vjernicima pojasnio povijesnu pozadinu blagdana Uzvišenja svetog Križa koja seže u doba kraljice Jelene koja je prema predaji na Kalvariji pronašla drvo Isusova križa. Car Konstantin dao je izgraditi baziliku nad grobom Isusovim koja je bila posvećena 13. rujna 335. god. Sveta relikvija Isusova križa 14. rujna izložena je kršćanima Jeruzalema koji su joj se klanjali. „Bez Isusa Krista koji je taj križ nosio i svojom smrću posvetio, samo drvo križa nema nikakvu vrijednost, ne znači ništa. Dapače, on je simbol jednog od najstrašnijih načina kažnjavanja čovjeka. Krist je križ učinio znakom ljubavi, pobjede i nade kojim se danas ponosimo. Božja ljubavi prema čovjeku najdublje je zapisana upravo na križu“, istaknuo je nadbiskup i spomenuo da na jednoj kapelici pokraj križa stoji natpis ‘Križ bez ljubavi je previše težak, a ljubav bez križa je previše prazna’. Kazao je da je tu istinu autor mogao spoznati samo pri dubokom susretu s Raspetom Ljubavlju. „Ljudski je boriti se protiv životnih križeva no uz Krista, taj križ koji nas svakodnevno pritišće, koji nam je težak, postaje terapija, lijek i snaga za život. Puno je križeva koje namećemo sami sebi, koje nam nameću drugi i koje mi namećemo drugima, ali ako svoje križeve nosimo s ljubavlju, ako ljubimo svoga bližnjega i vidimo Krista u njemu, lakši će biti“. Nadbiskup je zaželio da nam Gospodin svojom ljubavlju olakša životne križeve i križem svojim učini našu ljubav autentičnom, iskrenom i prepoznatljivom.

Pred kraj misnog slavlja riječi zahvale nadbiskupu i svim župnim suradnicima koji su doprinijeli slavlju, uputio je župnik don don Mihael Jelavić. Nakon mise, koju je pjevanjem uzveličao mješoviti župni zbor, slijedilo je tradicionalno ljubljenje relikvija sv. Križa.

Izvor smn.hr

 

Posted in Uncategorized.